poniedziałek, 7 stycznia 2013

Tłuszcz - cichy zabójca czy sprzymierzeniec?

 
Wszyscy wiemy, że tłuszcz, tłuste jedzenie jest niezdrowe, źle wpływa na Naszą sylwetkę, powoduje choroby serca, zatyka żyły i odkłada się w biodrach. Nigdy nie mogłam zrozumieć, dlaczego to, co najlepsze - najsmaczniejsze zawsze zawiera niezdrowe tłuszcze. Czasem są ona widoczne, jak w boczku, ale często są też ukryte, w ciastkach, drożdżówkach, hamburgerach, gdzie mięso ma jednolity kolor i nie widać na pierwszy rzut oka ani grama białego tłuszczyku. Są też zdrowe tłuszcze, które powinniśmy spożywać codziennie, jednak też zwracając uwagę na ich ilość - orzechy, pestki, ryby itp.

Wieloletnie prace badawcze wykazały, że wybór odpowiedniego rodzaju tłuszczu jest o wiele ważniejszy niż tylko zmniejszenie jego ilości. Tylko jak wybrać ten dobry, a unikać złego? Niedawno natknęłam się na bardzo ciekawą TŁUSTĄ ŚCIĄGĘ, przygotowaną przez Katarzynę Bosacką (znaną z programu w tvn Style Wiem co jem, wiem co kupuję) oraz dr Małgorzatę Kozłowską - Wojciechowską (czyli prof. Zdrówko z tego samego programu). Chciałabym się podzielić z Wami tą przydatną informacją.

TŁUSTA ŚCIĄGA

1. Tłuszcze nasycone, zwiększają stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL, czyli złego

JEDZ RZADKO - masło, kiełbasy, wędliny, mięso, ciasta, wiórki kokosowe, pełnotłuste mleko oraz jogurt (jednak ten o wartości tłuszczu 1,5 - 2% pij często).
ZJADAJ MAŁĄ ILOŚĆ - (ze względu na sporą kaloryczność): serów żółtych i pleśniowych.
NIE JEDZ NIGDY - (lub tylko sporadycznie): słoniny, tłuszczu z pieczeni, twardych margaryn i tłuszczów do pieczenia, oleju palmowego.

2. Tłuszcze jednonienasycone (MUFA), obniżają stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL, czyli złego

ZJADAJ MAŁĄ ILOŚĆ - oliwek, oleju rzepakowego, orzechów (pistacjowych, laskowych, migdałów), orzeszków ziemnych, awokado oraz olejów z tych produktów.

3. Tłuszcze wielonienasycone typu omega - 3, szczególnie jako mieszanka kwasu linolowego i alfa-linolenowego w pożywieniu - zmniejszają stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL, czyli złego, przy czym oddziaływanie kwasów omega-6 na lipidy krwi jest nieznacznie korzystniejsze niż jednonienasyconych. Kwasy omega-3 powodują obniżenie trójglicerydów i lipemii poposiłkowej, czyli poziomu lipidów po posiłku

JEDZ JAK NAJCZĘŚCIEJ - ryby (łososie, makrele, śledzie, pstrągi itp.).
ZJADAJ MAŁĄ ILOŚĆ - (ze względu na sporą kaloryczność): orzechów włoskich, oleju rzepakowego, soi (ale tylko fermentowana pod postacią tofu) i lnu oraz olejów z tych produktów.



4. Tłuszcze wielonienasycone typu omega - 6

ZJADAJ MAŁĄ ILOŚĆ - (ze względu na sporą kaloryczność): ziaren słonecznika, sezamu, orzechów włoskich, kiełków pszenicy, soi, kukurydzy oraz olejów z tych produktów, niektórych margaryn.

5. Tłuszcze Trans, zwiększają stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL, a ponadto obniżają stężenie frakcji HDL, czyli dobrego cholesterolu!

NIE JEDZ NIGDY - tłustego mięsa wołowego i tłustej baraniny; niektórych tłuszczów do smażenia (uwodornionych olejów roślinnych), stosowanych do wyrobu gotowych ciastek, herbatników, makaronów, zup w proszku, produktów mlecznych. Zwracaj uwagę na etykiety!   




 


Jak widać w powyższej ściągi jest bardzo wiele produktów, na które powinniśmy uważać i jeść je z umiarem. Wynika także w niej, że przede wszystkich musimy unikać tłuszczów zwierzęcych. Nie znaczy to jednak, że trzeba całkiem z nich rezygnować. Ja wychodzę z założenia, że trzeba jeść wszystko, tylko z umiarem. Pocieszające jest także to, że mamy duży wybór w Polsce omega-3 i omega-6 a także tłuszczów jednonienasyconych. Są ona smaczne, zdrowe, ogólnie dostępne. Można z nich przyrządzić wspaniałe potrawy i cieszyć się nie zapchanymi żyłami i lepszym samopoczuciem.
W osobnych postach zajmę się dokładniej tłuszczami, które są dla Nas, dbających o zdrowie najlepsze, czyli jednonienasyconymi MUFA i wielonienasyconymi omega-3, omega-6.



7 komentarzy:

  1. Zgadzam się :) Ryby przede wszystkim , najzdrowsze co może być :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziekuje za ten post. wszystko to, o czym napisalas oczywiscie doskonale o tym wiedzialam juz wczesniej, ale milo przypomniec sobie niektore rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, fajnie jest tak nawzajem się motywować, pozdrawiam

      Usuń
  3. Nominowałam Cię :)
    do Liebster Award

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj.wiekszosc z nas to wie oby tylko wytrwac

    OdpowiedzUsuń
  5. same głupoty w tym artykule smalec i masło to są najzdrowsze tłuszcze i najlepiej przyswajane przez organizm . Całe wieki nasi przodkowie je zjadali i nie byli otyli , za to mało jedli białego chleba , więcej razowego i więcej się ruszali. Dzieci całe dnie latały po dworze i grubych raczej nie było , a teraz jak cały wolny czas spędzają przy komputerach , mało ruchu i za dużo słodyczy i takie są efekty że coraz więcej dzieci jest otyłych. Mój mąż codziennie je na śniadanie jajecznicę na smalcu ze skwarkami z 4 jaj od chyba 20 lat a wagę ma prawidłową cholesterol prawidłowy a cukier 79 więc też w normie , ma 55 lat wzrost 185 i 90 kg wagi co przy mocnych kościach jest wagą prawidłową . Zawsze jadł masło ,. smalec( własnej roboty) , boczek , salceson i najlepiej pieczone mięso własnej roboty bo wędlin z uwagi na zbyt dużą zawartość w nich soli raczej nie lubi i jest zdrowy . Nawet jak złapie jakiegoś wirusa to rozprawia się z nim w jakieś 2 góra3 dni, Z warzyw je kapustę ogórki , pomidory sałatę ale nie znosi żadnych surówek, żadnych dżemów , ciast raczej mało , słodyczy też nie lubi, za to codziennie pije 1 kawę i do posiłków herbatę. No i lubi zupy, pierogi( każdy wariant z różnym nadzieniem) aha ciśnienie u niego to 120/78, -do 82 , kiedyś palił papierosy ale od 8 lat już nie pali .Rzucił palenie bo miał straszny kaszel taki męczący i długotrwały. Potem przytył 5 kg i już mu to zostało pewnie dlatego że zamiast po papierosa sięgał po landrynkę ale gdy zorientował się że od nich tyje to odstawił i landrynki po prostu wyrzucił i powiedział abym mu już ich więcej nie kupowała i tyle mam do powiedzenia w kwestii diet

    OdpowiedzUsuń
  6. Niestety spożywamy wiele niezdrowych składników, które sprawiają, że szybko tyjemy. Często wydaje nam się, że składniki są zdrowe i fit...a niestety waga cały czas rośnie. Dlatego gdy nie możemy zapanować na rosnącą wagą ciała, a żadna dieta nie pomaga, warto pomyśleć o zabiegach upiększających ciało http://bmqmed.pl/piekno/pielegnacja-ciala. takie zabiegi mogą skutecznie poprawić naszą kondycję fizyczną i przede wszystkim stan zdrowia.

    OdpowiedzUsuń