
Składniki mojej pasty:
- 2 sztuki w miarę dojrzałego Awokado
- kostka sera Feta (chudego)
- niewielki ząbek czosnku
- łosoś wędzony (propozycja podania)
Awokado i ser kroimy w kostkę, wyciskamy na to ząbek czosnku. Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Wychodzi z tego sporo pysznej pasty, w sam raz na kanapeczki albo jako przekąska z wędzonym łososiem. Danie prezentowało się całkiem smakowicie, a domownicy chwalili.
AWOKADO jest bardzo tłustym owocem, jego miąższ smakuje mi lekko orzechowo a zapach kojarzy się z niektórymi kosmetykami, w których składzie często występuje awokado. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że owoc ten bardzo dobrze wpływa na serce, układ odpornościowy oraz obniża poziom złego cholesterolu.
Polecam wypróbować przepis na moją pastę, może ona w zupełności zastąpić "kupne" serki topione i wszelkiego rodzaju niezdrowe smarowidła. Następnym razem spróbuje ją wykorzystać jako dip do pokrojonych w słupki warzyw. Dodatkowym jej atutem jest szybkość przygotowania, zajęło mi to dosłownie 5-10 minut.
SMACZNEGO!
Już spróbowałem . Jest pychotka ...
OdpowiedzUsuń