Ostatnio dopadła mnie straszna monotonia przy przygotowywaniu kolacji. Ciągle kanapki i kanapki, tylko dodatki się zmieniały - raz wędlina, raz ser, raz pomidorek. Dzisiaj postanowiłam zrobić pyszną i zdrową sałatkę i o dziwo zajęło mi to z 10 min. Tyle samo czasu poświęcam na zrobienie kanapek albo może i ciut dłużej. Tak dzisiaj wyglądała moja kolacja
Na gotowej mieszance sałat ułożyłam trochę tuńczyka z puszki w sosie własnym, przepołowiłam kilka pomidorków koktajlowych, dołożyłam piórka czerwonej cebuli, trochę soli i pieprzu i na prawdę wyszła przepysznie. Do tego trochę wody i grejpfrut. Jeszcze z rok temu omijałam te owoce szerokim łukiem, były dla mnie zbyt cierpkie, kwaśne i zazwyczaj z cytrusów wybierałam pomarańcze i mandarynki. A tym samym grejpfrut jest bardzo niskokaloryczny i orzeźwiający, wartości odżywcze przedstawiają się następująco:
w 100g | w 1 sztuce (260g) | ||||
---|---|---|---|---|---|
Energia | 42kcal | 109kcal | |||
Białko | 0.8g | 2.1g | |||
Tłuszcz | 0.1g | 0.3g | |||
Węglowodany | 10.7g | 27.8g | |||
Błonnik | 1.6g | 4.2g |
Do tego ma bardzo dużo witaminy C oraz prowitaminy A, czyli beta-karotenu. Różowe i czerwone odmiany są bogatsze w witaminę
C niż żółte. Liczne substancje zawarte w grejpfrucie mają właściwości
antyoksydacyjne, wzmacniające odporność i oczyszczające organizm. Także jedzmy grejpfruty na zdrowie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz