sobota, 29 grudnia 2012

Jem na zielono!

Wszyscy wiemy jak zdrowe i wartościowe jest AWOKADO, nie wszyscy jednak wiemy jak ciekawie i smacznie je podać. Ja zazwyczaj kroiłam je na plasterki, układałam na kanapki i posypywałam solą (tak tą szkodliwą solą bez której nie mogę się obejść). I tak po kupnie dwóch sztuk tego owocu zastanawiałam się co by tu z nich przyrządzić. Chodziło mi po głowie jakieś smarowidło na chlebek, może masło, może pasta. Zlustrowałam zawartość lodówki i padło na pastę z awokado i serem Feta z nutką czosnkową.


Składniki mojej pasty:
  • 2 sztuki w miarę dojrzałego Awokado
  • kostka sera Feta (chudego)
  • niewielki ząbek czosnku
  • łosoś wędzony (propozycja podania)
Awokado i ser kroimy w kostkę, wyciskamy na to ząbek czosnku. Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Wychodzi z tego sporo pysznej pasty, w sam raz na kanapeczki albo jako przekąska z wędzonym łososiem. Danie prezentowało się całkiem smakowicie, a domownicy chwalili. 


AWOKADO jest bardzo tłustym owocem, jego miąższ smakuje mi lekko orzechowo a zapach kojarzy się z niektórymi kosmetykami, w których składzie często występuje awokado. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że owoc ten bardzo dobrze wpływa na serce, układ odpornościowy oraz obniża poziom złego cholesterolu. 

Polecam wypróbować przepis na moją pastę, może ona w zupełności zastąpić "kupne" serki topione i wszelkiego rodzaju niezdrowe smarowidła. Następnym razem spróbuje ją wykorzystać jako dip do pokrojonych w słupki warzyw. Dodatkowym jej atutem jest szybkość przygotowania, zajęło mi to dosłownie 5-10 minut. 

SMACZNEGO!

1 komentarz: