poniedziałek, 18 marca 2013

Gotuj z Sante... Sałatka z kaszą kuskus

żródło: www.sklep.sante.pl
Ostatnio z braku pomysłu na kolacje zaczęłam przyrządzać różne sałatki, surówki i warzywa w każdej postaci. W sklepach robi się coraz bardziej zielono i aż szkoda czasami nie skusić się na zagraniczne, pewnie pryskane warzywa. W sobotę na moim stole gościła sałatka, gdzie głównym składnikiem była kasza kuskus. Dla mnie jest ona idealna w przygotowaniu, zaledwie 5 minut wystarczy, aby napęczniała i była gotowa do jedzenia. 


Zaletą kaszy kuskus są jej walory żywieniowe: łatwość przyswajania przez organizm. Występujące w niej węglowodany są dobrym źródłem energii. Charakteryzuje się bardzo niewielką ilością tłuszczu. Jest źródłem białka i błonnika, niacyny oraz fosforu. Kasza Kuskus jest lekka i sycąca. Polecana do potraw spożywanych podczas upalnych dni. Przygotowuje się z niej sałatki, stosuje jako dodatek do mięs, używa do wzbogacania wypieków kulinarnych. Zastępuje ryż, makaron lub ziemniaki.


Mój przepis na pyszny Kuskus:

150g kaszy Kuskus SANTE
1 średnia cukinia
1 papryka żółta (może być czerwona)
groszek konserwowy lub kukurydza (co kto bardziej lubi)
pół pęczka szczypiorku
natka pietruszki
sól
pieprz
oregano
 
Kaszę zalać wg instrukcji podanej na opakowaniu i pozostawić do napęcznienia. Cukinię i paprykę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć przez chwilę na łyżce oleju. Całość posypać solą, pieprzem oraz oregano do smaku. Lekko ostudzić po czym dodać pół puszki groszku konserwowego, szczypiorek i pietruszkę. Wszystko połączyć z Kuskusem, doprawić do smaku.







Dla lepszego efektu wizualnego można sałatkę włożyć do filiżanki, mocno ubić i dopiero wyłożyć na talerz. Na zdjęciu także moje ulubione pomidorki koktajlowe.
Sałatka zniknęła błyskawicznie i smakowała wszystkim domownikom, nawet tym mięsożernym :)


Za każdy kupiony produkt Sante z naklejką można wziąć udział w loterii: LOTERIA SANTE
A wszystkie produkty firmy do zakupienia <TUTAJ>.
Polecam także profil Sante na Facebook-u


3 komentarze:

  1. Noo, wyglada rewelacyjnie a i smak zapewne niebianski.
    Od jakiegos czasu zamiast groszku konserwowego do salatek dodaje fasolke szparagowa konserwowa lub swierza podgotowana. Dlaczego? Ano: mniej kalori i wiecej blonnika.
    Polecam :-)

    OdpowiedzUsuń