wtorek, 8 stycznia 2013

Płatki śniadaniowe, czyli co wybrać na początek dnia?

Rano, gdy jesteśmy zabiegani nie ma nic lepszego na śniadanie niż miseczka płatów i trochę mleka. Dwie minuty i gotowe, smaczne, pożywne, pełnowartościowe, do tego sycą na długi czas i są ogólnie dostępne. Uwielbiają je dzieci i dorośli, każdy porządny hotel ma je w swojej ofercie śniadaniowej. Uchodzą za zdrowe i nie zastanawiamy się za długo ile mają kalorii i co tak naprawdę wrzucamy do swojej miseczki.




Rynek zalewa Nas ogromną ilością kolorowych opakować, w markecie w dziale płatków śniadaniowych można dostać zawrotu głowy. Mamy kolorowe kuleczki, poduszeczki, miodowe kółeczka, cynamonowe dmuchańce. Jednak uwaga - to same puste kalorie i niewiele mają one wspólnego ze zdrowym śniadaniem, przypominają wyglądem słodycze i tak też smakują. Nie dość, że są słodkie jak niejeden batonik, to jeszcze często wzbogacane ulepszaczami smaku - solą i tłuszczem. Właściwie powinny leżeć w sklepie tuż obok słodyczy, bo są produktem wysoko kalorycznym.
Jak więc wybrać w gąszczu przetworzonych płatków, te najbardziej wartościowe i zdrowe? Długo chodziłam po sklepach, zanim wybrałam kilka produktów, które moim zdaniem można z powodzeniem jeść na śniadanie. Zrezygnowałam z wszystkich produktów typu Nesquik, Lion, Cheesrios, Cimiminis itp.


Najkrótszą liczbę składników miały zwykłe płatki kukurydziane, przynajmniej nie były oblepione miodem i cukrem. Mój wybór padł na firmę Sante i płatki BranFlakes.

Skład: Mąka pszenna pełnoziarnista 66%, otręby pszenne 19,2%, cukier, ekstrakt słodowy jęczmienny, sól.

Wartość energetyczna: 1535 kJ / 363kcal
Białko  11,8g 
Tłuszcz
w tym kwasy tł. nasycone
2,5g
0,4g
Węglowodany
w tym cukry
66,4g
31,4g
Błonnik pokarmowy 14,1g
Sód  0,7g 

Dlaczego pełne ziarno jest tak ważne? Bo błonnik pokarmowy, z którego w głównej mierze składają się płatki, oczyszcza organizm z toksyn, dostarcza mu cennych witamin i mikroelementów, a regulując pracę jelit, zapobiega tyciu.

Dla porównania najpopularniejsze w Polsce płatki kukurydziane firmy Nestle - CornFlakes mają:

Wartość energetyczna w 100 g:381,00 kcal
Białko w 100 g:7,30 g
Węglowodany w 100 g:83,40 g
Tłuszcz w 100 g:1,30 g 


Dla mnie wybór jest jasny. TYLKO BRAN FLAKES OD FIRMY SANTE!


Jeżeli chodzi o mój drugi wybór, to tym razem padło na firmę Nestle i ich płatki Frutina, według mnie są całkiem przyzwoite i śmiało, z czystym sumieniem, zjadam je na śniadanie. Uwielbiam w nich chrupkość i widoczne suszone owoce. 

Składniki:

Płatki pszenne (77%) [pszenica pełnoziarnista – 53,6%, cukier, otręby pszenne – 10,2%, ekstrakt słodowy jęczmienny, syrop cukru brązowego, sól, melasa cukru trzcinowego, syrop glukozowy, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, aromat, regulator kwasowości: fosforan trisodowy], rodzynki (18,4%), jabłka suszone cięte*(4,6%).

Substancje wzbogacające: (witaminy i składniki mineralne: niacyna, witamina E, kwas pantotenowy, ryboflawina (B2), witamina B6, tiamina (B1), kwas foliowy, witamina B12, wapń, żelazo).

*Zawiera dwutlenek siarki.
Produkt może zawierać śladowe ilości mleka, orzechów arachidowych i innych orzechów.

Wartość odżywcza:

Przeciętnie Na 100g NESTLÉ FRUTINA Na 40g FRUTINA z 125ml mleka półtłustego
Energia 1460 kJ
345 kcal
692 kJ
164 kcal
Białko 8,3 g 6,8 g
Węglowodany 68 g 26,6 g
w tym: cukry 32,8 g 15,7 g
Tłuszcz 1,8 g 2,6 g
w tym: kwasy nasycone 0,5 g 1,3 g
Błonnik 11,6 g 3,5 g
Sód 0,4 g 0,2 g


I tak z wielkich, wypchanych po brzegi marketowych półek, wybrałam te dwie propozycje. Mi w zupełności wystarczy takie urozmaicenie, poza tym wolę jeść ciągle te same, zdrowe płatki, niż masę innych, sztucznie słodzonych kolorowych kulek. Dodaję do nich mleko 1,5 - 2%, czasami dorzucam do jogurtu naturalnego, a czasami chrupię jako przekąskę. 

Jeszcze raz chciałabym wszystkich uczulić, aby czytanie etykiet stało się codziennością. Wiem, że zakupy wtedy mogą trwać godzinami, ale jeśli raz już znajdziemy idealny dla siebie produkt, potem będzie łatwiej. Nie trzeba będzie od nowa czytać etykiet, bo one raczej się nie zmieniają. Na przykładzie płatków kukurydzianych doskonale widać jak znaczące mogą być różnice w składzie, mimo iż na oko płatki wyglądają podobnie. Mogę też śmiało stwierdzić, że większość konsumentów wybiera firmę Nestle i Corn Flakes, bo są bardziej znane i mają bardziej kolorowe opakowanie. 

Super alternatywą dla płatków są także bardzo wartościowe MUSLI i OTRĘBY oraz PŁATKI OWSIANE, ale o tym w osobnym poście już wkrótce.








   

7 komentarzy:

  1. Wcześniej gdy nie czytałam etykiet nie miałam pojęcia jak bardzo producenci robią nas w bambuko : P

    OdpowiedzUsuń
  2. No właśnie ja też nie... Najgorsze jest to, że niby te produkty smakują tak samo, a jednak w składzie jest znacząca różnica

    OdpowiedzUsuń
  3. A co myślisz o Nestle Fitness

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ania, Nestle Fitness są bardzo smaczne, sama kiedyś je jadłam, potem zaczęło mnie zastanawiać, że niby jak to możliwe - odchudzające, a bardzo słodkie. Zajrzałam w skład i niestety bardzo dużo w nich cukru ukrytego pod różnymi nazwami.
      Skład: ziarna zbóż: pszenica (45,9%), ryż, cukier, syrop cukru brązowego, ekstrakt słodowy jęczmienny, sól, syrop glukozowy, emulgator: mono- i diglicerydy kw. tłuszczowych, regulator kwasowości: fosforan trójsodowy, przeciwutleniacz: mieszanka tokoferoli
      Jak widać mamy tu nie tylko cukier, ale także syrop cukru brązowego, ekstrakt słodowy, syrop glukozowy... dużo tego, więc na pewno zdrowe nie są a w ich odchudzającą moc szczerze wątpię.

      Usuń
  4. Uwielbiam wszystkie rodzaje płatek na śniadanie, nie wyobrażam sobie śniadania bez nich ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmm nie wszystkie produkty z napisem fit są faktycznie fit. Trzeba czytać dokładnie etykiety, albo robić samemu niestety.
    Tak z innej beczki to może ktoś miałby ochotę przetestować płatki Fit Granole? 100 zestawów do wzięcia http://fitrabaty.com.pl/przetestuj-platki-nestle-fitness-granole/

    OdpowiedzUsuń